Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë

Pasdrekën e së enjtes, më 24 dhjetor 2015, Myftinia Shkodër nisi serinë e aktiviteteve të larmishme, në kuadër të përkujtimit të përvitshëm të Lindjes së Begatë të Hz. Muhammedit (a.s), misionit dhe traditave të tij.

Pas faljes së namazit të iqindisë me xhemat, aktiviteti nisi me këndimin e një pjese kur'anore nga imami i kësaj xhamie, H. Nadi Braqi.

Në vijim, fjalën e rastit e mbajti teologu Arben Halluni, ku u ndal te rëndësia e madhe që ka tubimi i njerëzve për të përkujtuar ardhjen në këtë botë të Vulës së të dërguarve të All-llahut, Hz. Muhammedit (a.s). Ai tha se njerëzit e kanë harruar vlerën e përkujtimit të kësaj ngjarjeje të madhe për njerëzimin, kanë harruar vetë të dërguarin e All-llahut (a.s), mësimet dhe udhëzimin e tij. Prandaj, ka shumë rëndësi të organizohen sa më shumë manifestime të tilla plot vlerë.

Më pas, fjalën e mori Imam Muhamed B. Sytari, Myfti i Shkodrës, i cili tërhoqi vëmendjen e të pranishëmve drejt begatisë, me të cilën u mbulua kjo botë nga momenti i ardhjes në jetë i Hz. Muhammedit (a.s).

Myftiu tha se gëzimin e lindjes dhe ardhjes së Hz. Muhammedit (a.s) në këtë botë e sinjalizuan edhe profetë të shkuar, si Hz. Ibrahimi (a.s) dhe Hz. Isai (a.s), për të cilët bën fjalë edhe Kur'ani.

Ai kërkoi nga të pranishmit që ta përhapin kudo hadithin, mësimet e profetit (a.s), udhëzimin e tij, traditat e përkushtimin e tij të madh, që të përhapet sa më shumë në shoqëri.

Njëkohësisht theksoi se lindja e Hz. Muhammedit (a.s) nuk ishte e zakonshme, sikurse edhe vegjëlia, ku përkujdesja hyjnore ndaj tij ishte e madhe, sikurse përmendet edhe në suren "El-Inshirah", por edhe në hadithe të shumta.

Programi vijoi me këndimin e disa ilahive të bukura të përzgjedhura nga H. Vehbi Dani, Hafiz Shukri Kapllan, H. Sami Muçej dhe z. Ismet Unaza.Aktiviteti u mbyll me fjalën e teologut Lavdrim Hamja, i cili theksoi se këto tubime janë të begata dhe se muslimanët janë të ftuar ta përkujtojnë sa më shumë të dërguarin e tyre, me lexime, studime, analiza e prezantime të vazhdueshme, ku përherë mësojmë njohuri të reja.

 


Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë
Xhamia Dudas, nisi përkujtimi i Mevludit Sherifë