Shfaqet dokumentari:
"Triumfi i zanit të minareve"

Mbrëmjen e së hënës, më 16 nëntorit 2015, Myftinia Shkodër organizoi në teatrin "Migjeni", aktivitetin përmbyllës të programit 17 ditor kushtuar përkujtimit të 25 vjetorit të rihapjes së xhamisë së parë në Shkodër e Shqipëri, pas 23 vitesh persekutim e dhunë ateiste ndaj fesë.

Në këtë aktivitet ishin të pranishëm autoritetet më të larta fetare e civile të vendit, si: H. Skender Bruçaj, Kryetar i KMSh, z. Ilir Dizdari, Kryetar i Komitetit Shtetëror për Kultet, Lutfi ef Ballek, Kryetar i Këshillit të Bashkësisë Islame të Prizrenit, Mons. Angelo Massafra, Arqipeshkëv Shkodër-Pult, znj. Greta Bardeli, Kryetare e Këshillit të Qarkut Shkodër, z. Xhemal Bushati, Kryetar i Këshillit të Bashkisë Shkodër, H. Edmir Smajlaj, Myfti i Malësisë së Madhe, z. Kujtim Dervishi, drejtor i Medresesë "Haxhi Sheh Shamia", deputetë, drejtues të partive politike, imamë të xhamaive, kryetarë të shoqatave islame në vendin tonë etj.

Fillimisht, të pranishmit ndoqën me vëmendje premierën e dokumentarit me titull: "Triumfi i zanit të minareve", ku u shfaqen dëshmi dhe fakte nga koha e vështirë e vitit 1967 e më pas, kur besimtarët muslimanë, por jo vetëm, u përballën me diktaturën komuniste dhe me ndalimin e fesë ligjërisht.

Njëherazi, u shfaqën edhe momentet kryesore të dëshmisë historike të ceremonisë madhështore të datës 16 nëntor 1990 dhe fjalimit historik të mbajtur nga Hafiz Sabri Koçi dhe dëshmi të pjesëmarrësve aktivë të atyre ditëve të rëndësishme.

Aktiviteti vijoi me fjalën e rastit, mbajtur nga H. Skender Bruçaj, Kryetar i KMSh, i cili vlerësoi datën 16 nëntor 1990, si një moment kthese në historinë tonë kombëtare.

Kryetari i KMSh vlerësoi se liria e besimit është esenciale për jetën e njeriut, sikurse theksoi se besimi është i barazvlefshëm me krejt virtytet dhe bie ndesh me krejt tentativat për të mbjellë terror dhe urrejtje në botë.

Kryetari i KMSh dënoi ashpër zhvillimet e fundit në shumë vende të botës, ku po shfaqen akte terroriste, vrasje të njerëzve të pafajshme dhe nxitje të urrejtjes, si akte të papranueshme nga feja islame dhe ndërgjegjja islame.

Aktiviteti u përshëndet edhe nga znj. Greta Bardeli, e cila vlerësoi lirinë e besimit si bekim nga Zoti dhe mirësi për popujt. Ajo vlerësoi shpirtin e harmonisë ndërfetare si një begati për popullin shqiptar dhe historinë e tij.

Në emër të institucionit që drejton, znj. Bardeli i akordoi Myftiut të Shkodrës, çertifikatë për dhënien e titullit: "Nderi i Qarkut Shkodër", Myftinisë Shkodër.

Aktiviteti u përshëndet edhe nga Imam Muhamed B. Sytari, Myfti i Zonës Shkodër, i cili vlerësoi këtë datë dhe dha mesazhet e tij kushtuar lirisë së besimit, harmonisë kombëtare e fetare dhe respektimit të jetës dhe lirisë individuale në shoqëri.

Myftiu ftoi të pranishmit të ngrihen në këmbë dhe të këndojnë një "Fatiha" për ata qindra mijëra të pafajshëm që janë vrarë anembanë botës në vitet e fundit, si pasojë e terrorizmit.

Një program i bukur artistik, me pjesë të përzgjedhura, ilahi e recitime, nga nxënësit e Medresesë "Haxhi Sheh Shamia", Shkodër, i dha emocione të bukura këtij tubimi përmbyllës.

 


Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"
Shfaqet dokumentari: "Triumfi i zanit të minareve"