Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”

Paraditën e së shtunës, më 14 nëntor 2015, Myftinia Shkodër organizoi konferencën shkencore me temë: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”.

Fillimisht konferenca u përshëndet nga Myftiu i Shkodrës, Imam Muhamed B. Sytari, i cili vuri theksin te nevoja e leximit të duhur të përballjes së muslimanëve me realitetet në këto 25 vite, si dhe te e ardhmja e Islamit në Evropë e botë, ku ripërsëriti se ky shekull është i Islamit dhe përhapjes së vlerave të tij, sidomos në perëndim.

Konferenca u përshëndet edhe nga znj. Voltana Ademi, e cila falënderoi Myftininë Shkodër për organizimin e kësaj konference, si dhe organizimin e ditës së djeshme në xhaminë e Plumbit.

Konferenca vijoi sipas programit:

Dr. Genti Kruja (drejtor i kulturës dhe dialogut ndërfetar, KMSh)
"Dialogu ndërfetar, sfidë dhe realitet"

Msc. Anduena Qefalia (pedagoge, I.T.C, Tiranë)
"Modeli i ekonomisë së tregut vs. ekonomisë së centralizuar dhe paradigma islame"

Artur Tagani (Phd Candidate, U.E.T)
"Imazhi i besimtarit shqiptar mes "njeriut të ri" komunist dhe "shqiptarit evropian" të humbur"

Lavdrim Hamja (imam, Myftinia Shkodër)
"Çerek shekulli liri besimi - refleksione dhe perspektiva"

Nga referatet e mësipërme, u dhanë mesazhe të rëndësishme, ku vlen të përmendet:

1. Vlera e harmonisë ndërfetare e bazuar në tekste të sakta fetare, në shërbim të harmonisë kombëtare dhe paqes sociale.

2. Krahasime në mes ekonomisë perëndimore dhe asaj socialiste lindore, në krahasim me bazat e ekonomisë islame.

3. Krahasime të edukimit të orientuar në periudhën komuniste, me atë pas viteve ’90 në vendin tonë dhe anashkalimi i vlerës islame në edukim në tekstet e sotme shkollore.

4. Problematikat e rimëkëmbjes islame në 25 vitet e fundit në Islam, sprovat, sfidat, zgjidhjet.

 


Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”
Konferenca: “25 vjet liri besimi – sfida, sprova, perspektiva”