“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë,
Hafiz Sabri Koçi”

Ditën e xhuma, më 6 nëntor 2015, Myftinia Shkodër organizoi në xhaminë e Rusit, një ceremoni përkujtimore, në nder të personalitetit dhe shembullit të Hoxhës së dashur, Hafiz Sabri Koçi.

Aktiviteti nisi me fjalën e rastit nga imami i xhamisë Rus, H. Fejzi Zaganjori. Gjatë saj, ai prezantoi aktivitetin dhe simbolikën e aktivitetit fetar të Hafiz Sabriut, persekutimin në burgjet e komunizmit, si dhe udhëheqjen e dhjetra mijëra besimtarëve muslimanë, që me 16 nëntor 1990, sinjalizuan fillimin e një epoke të re për vendin dhe kombin.

H. Fejzi Zaganjori tha se emri i H. Sabri Koçit, mbetet një stacion i rëndësishëm në jetën e muslimanëve shqiptarë, sidomos në këto 25 vite.

Aktiviteti vijoi me ritet e xhumasë, hytben e së cilës e mbajti Myftiu i Shkodrës, Imam Muhamed B. Sytari. Në këtë mesazh të javës, Myftiu u përqendrua te personifikimi i personalitetit të Hafiz Sabri Koçit, si një durimtar e qëndrestar, që triumfoi me besimin dhe thirrjen e tij.

Ndër të tjera, Myftiu tha: "Jam emocionuar shumë mbrëmë, teksa ndiqja me vëmendje historinë thuajse të pabesueshme të vuajtjes dhe dhembjes së Hafiz Sabri Koçit durimtar e qëndrestar (që herë më ngjante me Hz. Ejjubin (a.s), në durimin e sprovës së tij, e herë me Ebu Hanifen, teksa qëndronte i palëkundur në qëndrimet e tij, në burgjet e sprovës), tamam si të shihja copëza të personifikuara nga dhembja dhe sprova e Hz. Jusufit (a.s), në jetën e talebes së spikatur të elitës së fundit të hoxhallarëve të Shkodrës, në gjysmën e dytë të shekullit XX…"

Ceremonia e sotme përkujtimore, vjen në vazhdën e aktiviteteve të larmishme të 25 vjetorit të rihapjes së xhamisë së Plumbit, e para xhami që nisi aktivitetin e saj fetar, pas 23 vitesh ndalimi të fesë në vendin tonë.

Në këtë xhuma kushtuar Hafiz Sabri Koçit, i pranishëm ishte edhe z. Maxhid Cungu, nën/kryetar i Këshillit të qarkut Shkodër, teologu Lavdrim Hamja, imam i xhamisë së "Dy Vajzave", teologu Arben Halluni, H. Mithat Myftija, imam i xhamisë së Plumbit, antarë të Këshillit të Myftinisë Shkodër, familjarë të Hafizit të nderuar etj.

 


“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”
“Nostalgji dhe mall për Hoxhën tonë, Hafiz Sabri Koçi”