Kalaja e Drishtit, kalaja e teuhidit!

Të nderuar vëllezër besimtarë,
 
Dita e sotme, pa dyshim që ka një bekim të madh për të gjithë ne, sepse po inaugurojmë së bashku përfundimin e punimeve për restaurimin e plotë të xhamisë në kalanë e Drishtit.
 
E veçanta e këtij inaugurimi është pikërisht vendi, gjeografia, historia, shpirti, besa, trashëgimia, amaneti, gjurma, geni, përkushtimi dhe ruajtja e fesë islame dhe traditave të saj, në këtë kala të teuhidit, përtej kufijve të skamjes së imponuar nga neglizhenca dhe nëpërkëmbja e kësaj zone muslimane, ndër dekada!
 
Sot, xhamia e juaj do të rihapë dyert për ju, për ne, për çdo besimtar e vizitor. Si të thuash, të gjithë ne po përjetojmë sot një datë historike, që na sjell ndër mend lëvizjen e muslimanëve të Shkodrës, në ditët e para të nëntorit 1990, për të rihapur dyert e xhamisë së Plumbit, në një skaj të largët të qytetit, ku lëvizja dhe komunikimi nuk ishte si sot, ishte dyfish më e vështirë se çdo lëvizje tjetër...
 
Sot, nga kjo minare nazike, ezani do të thërrasë pesë herë në ditë drejt forcimit të besimit dhe dëshmimit të Islamit në jetë, pa ndrojtje e frikë, pa hezitim e luhatje, për të jetuar e dëshmuar se nuk ka Zot tjetër, pos All-llahut, Krijuesit të vetëm të gjithësisë!
 
Sot, në këtë ditë të gëzuar, në këtë kala besimi, nuk ka sesi të mos na vijë ndër mend se kalatë shqiptare, ndër shekuj dhe akoma sot, ishin dhe vazhdojnë të jenë dëshmitare të Islamit, nëpërmjet xhamive të tyre.

Xhamia në kalanë e Beratit, xhami e cila daton që në vitin 1390, dëshmitare e Islamit në trojet shqiptare, që para osmanëve.

Xhamia e në kalanë e Borshit. Xhamia në kalanë e Krujës.

Xhamia në kalanë e Prezës, që patëm nderin të ishim dëshmitarë të inaugurimit të saj, para pak muajsh, (së bashku me presidentin e Turqisë, z. Rexhep Taip Erdogan dhe kryetarin e Dijanetit, prof. dr. Mehmet Gormez).

Xhamia në kalanë e Lezhës së Sulltan Sulejmanit, që sfidon edhe sot injorancën dhe mesjetarizmin.

Xhamia e Sulltan Mehmet Fatihut (a edhe para tij), në kalanë e Shkodrës, toponimi i së cilës na lidh me arabët muslimanë, që sollën Islamin në Italinë e Jugut që në shekullin e 9-të. Etj.
 
Dhe, ja, xhamia e bukur e kalasë së Drishtit, që falë Zotit, tashmë po hap dyert e saj, edhe me mbështetjen e vëllezërve tanë turqë, me të cilët na lidh historia e shekujve të gjatë, kalifati ynë i përbashkët osman, traditat dhe gjurmët e vëllazërisë së sinqertë islame dhe njerëzore, që përkthejnë më së miri ndër ne, ajetin kur’anor 71 të sures Teube: “Besimtarët dhe besimtaret janë të dashur për njëri-tjetrin, urdhërojnë për të mirë,  ndalojnë nga e keqa, e falin namazin dhe japin zekatin, respektojnë All-llahun dhe të dërguarin e Tij. Të tillët do t’i mëshirojë All-llahu. All-llahu është ngadhnjyes, i urtë.”
 
Dua të shpreh falënderimet dhe mirënjohjen më të madhe për donatorin e nderuar nga Turqia, si dhe ndërmjetësin për realizimin e këtij bashkëpunimi me vlerë, z. Ridvan Seferaj, Kryetar i Shoqatës “Istanbul”. I shpërbleftë All-llahu me mirësitë e Tij të panumërta!
 
Një falënderim të veçantë për ambasadorin e Turqisë në vendin tonë, z. Hidayet Bayraktar, që na nderoi me praninë e tij në mesin tonë.
 
Në fund, më lejoni t’ju përhajroj dhe të lutem që banorët e kësaj zone të kenë bekimet e All-llahut në jetën e tyre, mbrojtjen dhe përkujdesjen e Tij, ata dhe fëmijët e tyre, brez pas brezi! Amin!
 
All-llahu i Madhëruar, ju ruajtë e ju dashtë!
 

Imam Muhamed B. Sytari
Myfti i Zonës Shkodër
 
(Fjala e rastit në inaugurimin e xhamisë së re në kalanë e Drishtit)

 


Kalaja e Drishtit, kalaja e tuhidit!