“Nderimi i Myftiut Hafiz Xhemal Çanga,
nderim për mbarë Shkodrën!”

I nderuar Kryetari i Këshillit të Bashkisë Shkodër, z. Xhemal Bushati,
Të nderuar familjarë të Myftiut H. Xhemal Çanga,
Të nderuar të pranishëm,

 
Është në nderin tim dhe të Myftinisë Shkodër, të përshëndes sonte këtë ceremoni, ku Myftiut të nderuar, Hafiz Xhemal Çanga, i akordohet titulli “Mirënjohja e Qytetit”, pas vdekjes, pikërisht në këtë nëntor të këtij viti, kur bashkërisht përkujtojmë 25 vjetorin e rihapjes së xhamisë së Plumbit dhe organizimit masiv të xhumasë së parë në liri, pas 23 vjet persekutimi, dhunimi dhe ndalimi me ligj të fesë tek ne.
 
Kjo ceremoni nderimi dhe përkujtimi në nder të Myftiut të Shkodrës, Hafiz Xhemal Çanga, është në të vërtetë një shenjë respekti për mbarë muslimanët e Shkodrës, për vetë qytetin e, mbi të gjitha, për atë brez besimtarësh, imamësh e myftilerësh, që u sprovuan në jetën e tyre me fitnen më të frikshme e më të dhimbshme, atë të privimit nga liria fetare.
 
Është një Mirënjohje, që ia kemi borxh imamëve dhe myftilerëve tanë të sprovuar, një dëshmi e ruajtjes dhe mbrojtjes së amanetit të tyre, me të cilin u larguan nga kjo botë, me zemër të thyer e me shpresën e pashuar për triumfin e besimit, me të cilin jetuan e të cilit i shërbyen sa ishin në këtë botë.
 
Përkujtimi i personalitetit të Myftiut Hafiz Xhemal Çanga, na bën mirë të gjithëve, sepse në një mënyrë a tjetër, me përkujtimin e emrit të Hirësisë së tij dhe të brezit që i takonte, ne trashëgojmë tek e sotmja, e veçanërisht te rinia dhe fëmijët tanë, respektin dhe nderimin për këta burra të sprovuar në fé!
 
Si të thuash, rasti i tyre na shërben për t’u lidhur edhe më shumë me Islamin tonë, pikërisht sot në kohën kur islamofobia dhe osmanofobia, po “lulëzojnë” në vendin tonë dhe dëshmimi i Islamit në tokën dhe vendin e tij, po kthehet në ndjenjë e çuditshme kompleksi tek disa.
 
Hafiz Xhemal Çanga i përket atyre burrave, për të cilët, në Kur’an thuhet: “Ata janë burra, që ishin të sinqertë në besën që i dhanë All-llahut…” – (El-Ah’zab, 23).
 
Ai u largua nga kjo botë pa një xhenaze të merituar, pa një “Fatiha” me xhemat, pa një hatme e një përkujtim të denjë. Ju ftoj, në nderim të tij, të ngrihemi në këmbë dhe të lexojmë bashkarisht një “Fatiha” për shpirtin e tij!
 
Faleminderit!

Imam Muhamed B. Sytari
Myfti i Zonës Shkodër
 
(Fjala e rastit në ceremoninë e dhënies së titullit “Mirënjohja e Qytetit”,
Myftiut Hafiz Xhemal Çanga)
 
Shkodër, më 1 nëntor 2015

 


“Nderimi i Myftiut Hafiz Xhemal Çanga, nderim për mbarë Shkodrën!”