"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015

Pasditën e së shtunës, më 13 qershor 2015, Myftinia Shkodër organizoi një tribunë shkencore në pritje të muajit Ramazan, ku i ftuar special si ligjërues, ishte shkencëtari i mirënjohur i trevave shqiptare, Dr. Ali F. Iljazi nga Gjakova.

"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", ishte tema e këtij takimi, ku mjeku i mirënjohur gjakovar, shqyrtoi shumë nga dobitë dhe mrekullitë e agjërimit të muajit Ramazan, në trupin dhe shëndetin e njeriut.

Aktiviteti nisi me leximin e një pjese kur’anore nga hafizi i nderuar nga Gjakova, hfz. Safet Hoxha, që e zbukuroi atmosferën me shpirtin e ajeteve të agjërimit.

Më pas, Myftiu i Shkodrës, Imam Muhamed Sytari, falënderoi të pranishmit, që kishin mbushur oborrin e xhamisë së Parrucës, për pjesëmarrjen në këtë tribunë vlerash, në prag të muajit Ramazan. Njëkohësisht shprehu kënaqësinë dhe vlerësimet e tij për të ftuarin special, si një personalitet i afirmuar në trevat shqiptare dhe përtej tyre, për aftësinë e madhe të paraqitjes së argumenteve shkencore në dobi të lehtësimit të kuptimit të argumenteve fetare, për besimtarët dhe jo vetëm.

Ndërkohë, teologu Arben Halluni, lexoi një jetëshkrim të shkurtër të ftuarit të nderuar, Dr. Ali Iljazi, duke njohur të pranishmit me arritjet e tij kryesore në jetën shkencore.

Me shumë kënaqësi dhe emocion, të pranishmit ndoqën shjegimet e qarta, që Dr. Ali Iljazi dha në lidhje me vlerat e mëdha, që agjërimi I Ramazanit ka për shëndetin dhe jetën e njeriut. Ai përmendi argument të shumta, që lidhen me faktin sesi mjekësia perëndimore ka ngritur klinika të posaçme për studimin dhe analizimin e vlerave të agjërimit njëmujor që bëjnë muslimanët.

Dr. Ali Iljazi iu referua mjekëve dhe shkencëtarëve të shquar perëndimorë, që kanë dhënë dëshmitë e tyre shkencore mbi vlerën dhe dobitë e mëdha që agjërimi i Ramazanit ka, sidomos në rehabilitimin e proceseve të shumta kimike, me të cilat përballet organizmi i njeriut përgjatë gjithë vitit.

Ligjërata e mbajtur nga Dr. Ali Iljazi ishte një vlerë e madhe, në prag të këtij muaji të begatë, që të gjithë e presim me shumë mall, si një stacion i rëndësishëm në jetën e secilit.

Në përfundim të aktivitetit, u shpërndanë kalendarët e Ramazanit të sivjetshëm, fletëpalosjet me shpjegimet e kushteve dhe rregullave të agjërimit etj.

 


"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015
"Ndikimi i agjërimit në proceset biokimike dhe bioritëm", tribuna fetare në prag të Ramazanit 1436/2015