Imam Muhamed Sytari

Muhamed Sytari ka lindur në Shkodër më 21.05.1978. Është diplomuar në Damask të Sirisë nga Fakulteti i Thirrjes Islame ... 

 


Harta e Vizitorëve
 

Ditёn e shtunё, mё 9 tetor 2010, Myftinia Shkodёr ka organizuar njё aktivitet shkencor, nё qendёr tё sё cilit ka qenё evidentimi i gjurmёve tё Hafiz Myrteza Vucit dhe traditave islame nё lagjen Kiras. Aktiviteti i zhvilluar nё sallёn e konferencave tё Grand Hotel Europa ka mbledhur intelektualё dhe studiues, besimtarё dhe teologё, tё cilёt kanё ndjekur me vёmendje referatet e programuara.
           
Aktiviteti ёshtё hapur me fjalёn e Myftiut tё Nderit tё Shkodrёs, Haxhi Faik Hoxha, i cili ka vlerёsuar traditat islame tё lagjes Kiras dhe gjurmёt e dijetarit tё kёsaj lagjeje, Hafiz Myrteza Vuci. Nё fjalёn e tij, ai i ka bёrё njё homazh edhe tё gjithё atyre burrave tё devotshёm qё kanё kontribuar pёr fenё islame nё kёtё lagje gjatё viteve tё rimёkёmbjes islame nё Shkodёr.
           
Nё referatin e tij: “Nё gjurmёt e nurta tё Hafiz Myrteza Vucit”, Imam Muhamed Sytari, ka hedhur dritё mbi lidhjen e H. Myrteza Vucit me dijetarёt e Shkodrёs, si: Hafiz Jusuf Kёlmendi etj, prej tё cilёve ka mёsuar dhe ka marrё diplomat pёrkatёse. Gjatё fjalёs sё tij, ai ka shpalosur disa nga gjurmёt e trashёguara nga ky dijetar, sidomos nё kaligrafinё arabe, qё ishte njё pasion i tij. Rerferati nё fjalё ёshtё shoqёruar edhe me disa gjurmё konkrete tё Hafizit shkodran, tё cilat janё ekspozuar nё mёnyrё ekskluzive nё kёtё aktivitet.

Nё referatin e tij: “Hafiz Myrteza Vuci – 4 dekada nё shёrbim tё kulturёs islame”, avokat Qemuran Murataj ka folur mbi rolin dhe kontributin e Hafiz Myrteza Vucit nё shёrbim tё fesё islame dhe komunitetit qё i shёrbeu me shumё pёrkushtim e dashuri. Nё fjalёn e tij, ai ka vlerёsuar personalitetin e Hafizit qё shёrbeu pёr mё shumё se katёr dekada nё lartёsimin e fesё islame dhe mёsimeve tё saj nё Shkodёr.

“Kirasi – Lagjja e traditave tё shquara fetare, arsimore, intelektuale”, ka qenё referati i tretё, nё tё cilin z. Muamer Vuci, ka treguar me fakte dhe statistika pёr prejardhjen e emrit Kiras, veçoritё historike tё kёsaj lagjeje tё vjetёr, trashёgiminё intelektuale, arsimore, shkencore dhe fetare tё saj ndёr vite.

Sё fundmi, tё pranishmit kanё ndjekur edhe fjalёn e dy autorёve, H. Hajrullah Jakupi dhe z. Ahmet Puka, qё kanё folur mbi temёn: “Xhamia e Kirasit – Xhamia e parё e ndёrtuar nё Shkodrёn e viteve ‘90”. Nё argumentet e tyre, ata kanё shpjeguar vjetёrsinё e kёsaj xhamie, si dhe sakrificat pёr ndёrtimin e xhamisё sё re tё Kirasit, pas viteve ’90.

Nё fund tё aktivitetit ёshtё organizuar edhe njё ndeje pёr çaj, ku tё ftuarit kanё patur mundёsi tё diskutojnё pёr mbresat e kёtij aktiviteti.

V.Mehmeti

 

Hafiz Myrteza Vuci dhe traditat islame tё Kirasit, nё Grand Hotel Europa-9 tetor 2010

Hafiz Myrteza Vuci dhe traditat islame tё Kirasit, nё Grand Hotel Europa-9 tetor 2010

Hafiz Myrteza Vuci dhe traditat islame tё Kirasit, nё Grand Hotel Europa-9 tetor 2010

Hafiz Myrteza Vuci dhe traditat islame tё Kirasit, nё Grand Hotel Europa-9 tetor 2010