Imam Muhamed Sytari

Muhamed Sytari ka lindur në Shkodër më 21.05.1978. Është diplomuar në Damask të Sirisë nga Fakulteti i Thirrjes Islame ... 

 


Harta e Vizitorëve
 

Vёllezёr e motra muslimanё,

Po afron dita e bekuar, kur hёna e re do tё sinjalizojё hyrjen e muajit Ramazan, qё me shumё mall po e presim.

Muaji Ramazan ёshtё muaji i mesazheve tё pastra hyjnore, si: mёshira, falja, begatia e jetёs, tё jetuarit me All-llahun, mallёngjimi pёr Resulull-llahin (a.s), afrimi me leximin e Kur’anit, shtimi i dhikrit, pёrkrahja e njerёzve nё nevojё, angazhimi serioz pёr tё ndrequr gabime e devijime nё sjelljen tonё, angazhimi pёr tё parё secili nё veten e tij dhe raportet me realitetin ku jeton, vendin e tij nё shoqёri dhe raportet e shoqёrisё me tё, pёrpjekja e vazhdueshme pёr t’u bёrё thirrёs drejtё mёsimeve tё fesё tonё tё pastёr islame, lutja e sinqertё para duarve tё All-llahut, Zotit tё Vetёm tё gjithёsisё etj.

Muaji i Ramazanit vjen pёr tё na dhёnё njё mundёsi tё re pёr tё pastruar zemrёn nga hijet e gabimeve e gjynaheve tё njё viti, pёr tё pastruar mendjen nga mёsymjet e ndryshme nё thelbin e tё cilave qёndron çthurrja morale, fetare e njerёzore, pёr tё ndriçuar veten me shtimin e kontakteve tё vazhdueshme me All-llahun Mёshirues.

Muaji i Ramazanit vjen pёr tё na lidhur edhe mё shumё me njёri-tjetrin, pёr ta konsoliduar vёllazёrinё tonё tё shenjtё islame, pёr ta pastruar atё nga pluhuri i kohёs, ndikimeve tё saj tё hirta, pёrpjekjeve pёr ta zёvendёsuar atё me vёllazёri tё tjera materiale, tё paqёndrueshme, johyjnore.

Ky muaj i shenjtё, me mesazhet e pёrditshme qё pёrhap ndёr ne, e forcon dhe e bёn edhe mё solide vёllazёrinё e sinqertё islame, ku muslimani ёshtё vёlla i muslimanit, dёshiron pёr tё atё qё dёshiron pёr veten e tij, largon prej tij atё qё nuk do tё kishte dёshirё tё pёrballej me tё nё jetёn e tij.

Muaji i Ramazanit vjen pёr tё na forcuar edhe mё shumё nё fenё tonё, fenё e baballarёve, fenё e fёmijёve e brezave qё do tё vijnё; Islamin, nё kёtё pragintegrim tё plotё tё vendit tonё nё familjen e madhe evropiane. Me identitetin tonё tё pastёr islam ne si shqiptarё shkojmё drejt Evropёs, pёr ta pasuruar kulturёn e saj me kulturёn tonё islame, pёr ta ekuilibruar racizmin e saj me mёsimet e tolerancёs, harmonisё, drejtёsisё e marrёdhёnieve tё pastra tё njeriut me vёllanё e tij njeri, Krijuesin, shoqёrinё!

Muaji Ramazan vjen edhe si njё mundёsi pendimi pёr tё gjithё ata qё gjatё muajve tё shkuar, duke lidhur besёn e tyre me Iblisin e mallkuar, janё bёrё megafonё tё tij, duke e ndotur atmosferёn shqiptare me mendime diabolike e sёmundje tё lashta njerёzore qё e bёjnё njeriun tё bjerё mё poshtё se mё e fёlliqta e kafshёve a edhe mё poshtё se kaq!

Muaji Ramazan vjen pёr tё kthyer te secili prej nesh shpresёn e pёrhapjes sё begatisё dhe mirёqenies nё realitetet tona, duke u frenuar nga rrugёtimet e hutuara nё rrugicat e haramit, shfrenimit, hipokrizisё, meskiniteteve!
Muaji i Ramazanit ёshtё muaji i Kur’anit. Le tё kthehemi me vullnet e dёshirё nga drita e tij. Le tё bёhemi pёrcjellёs tё kёsaj drite nё shoqёrinё tonё, nё gjurmёt e sahabёve tё dashur e brezave qё i pasuan me pёrkushtim deri nё kёto ditё.

Muaji i Ramazanit ёshtё muaji i namazit. Le tё kthehemi me pendim e pёrulje nga dyert e tij. Le tё hedhim tutje paragjykimet e frikёn e fjalёve tё botёs dhe tё kthehemi nga namazi, pёr tё cilin do tё pyetemi nё ditёn e gjykimit!
Muaji i Ramazanit ёshtё muaji i muslimanit! Le tё kultivojmё kudo, nё familjet tona, nё rrethet e ngushta, ndenjat e vizitat tona, mirёsinё e madhe hyjnore tё qenies tonё muslimanё! Le t’i edukojmё fёmijёt tanё me dashurinё pёr All-llahun, Resulull-llahin, Kur’anin, namazin, xhaminё, vёllazёrinё e shenjtё islame!
Tё dashur vёllezёr e motra muslimanё,

All-llahut Mёshirёbёrёs i lutem qё mёshira, falja, bujaria e dashuria e Tij tё pёrfshijё jetёn e secilit prej jush, familjet e njerёzit tuaj tё dashur!
Lutem qё ky muaj i begatё tё sjellё çdo tё mirё pёr ne, familjet tona, shoqёrinё tonё!

Ramazan mubarek pёr mbarё ymetin islam!
 
Ves-selamu alejkum verahmetull-llahi ve berekatuhu!

Imam Muhamed Sytari
Myfti i Zonёs Shkodёr